Το Σάββατο 23/5/2020 στις 17:00 η 16η συνάντησή μας για φέτος θα γίνει διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής zoom.

Α’ Μέρος: Ένα σχολείο μέσα στο σχολείο
Στην αρχή της συνάντησή μας θα συνομιλήσουμε με τον Charlie Moreno-Romero για τις δυνατότητες που προσφέρονται για τη δημιουργία δημοκρατικού περιβάλλοντος μάθησης στο σχολείο και τις κοινωνικές και ενταξιακές προεκτάσεις της δημοκρατικής παιδείας.
Ο Charlie Moreno-Romero είναι ένας Κολομβιανός παιδαγωγός και ανθρωπολόγος με 15 χρόνια εμπειρίας σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης στην Κολομβία, την Εσθονία, την Ισπανία και την Ιταλία. Από το 2014 έως το 2018 ολοκλήρωσε και υπερασπίστηκε με επιτυχία τη διδακτορική έρευνα (Cum Laude) σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της δημοκρατικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ένταξη. Επί του παρόντος, είναι επικεφαλής σπουδών του σχολείου Suvemäe, ενός δημοκρατικού παραρτήματος σε ένα δημόσιο σχολείο στο Ταλίν (Εσθονία), το οποίο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στο δεύτερο μέρος, θα προσεγγίσουμε το θέμα μαζί με την Καρκαλέτση Φεβρωνία, MSc, Υποψ. Διδάκτωρ Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής.
Η ιδιότητα του ενεργού πολίτη βρίσκεται στο επίκεντρο των θεμελιωδών ζητημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λισαβόνα, 2000), αποτελώντας εκπαιδευτικό ζητούμενο. Είναι βασικό στοιχείο των δημοκρατικών κοινωνιών και κύριο συστατικό της ταυτότητας των πολιτών (Dahlgren 2000). Σχετίζεται με δικαιώματα, καθήκοντα και προνόμια και η προαγωγή της είναι αποτέλεσμα Παιδείας ουσίας, αρχών, αξιών και πραγματικής γνώσης (Μπαμπινιώτης, Γ, 2015).

Το σχολικό περιβάλλον ως μια μικρογραφία της κοινωνίας, αποτελεί πρόσφορο έδαφος καλλιέργειας των ικανοτήτων, οι οποίες σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη. Δράσεις που προάγουν τις δημοκρατικές αξίες και την κοινωνική ένταξη, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση διακρίσεων και στην καταπάτηση δικαιωμάτων, προετοιμάζουν πολίτες ικανούς να συμμετέχουν ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στην παρούσα διαδικτυακή εκδήλωση της Σύμπραξης θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές αθλητικών δραστηριοτήτων ενταξιακού χαρακτήρα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής. Το γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια της ιδιότητας του ενεργού πολίτη, λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει όσον αφορά στη θεωρητική και βιωματική προσέγγιση της σχετικής θεματολογίας. Οι έννοιες της φιλίας, της  συνεργασίας, του έντιμου παιχνιδιού και του σεβασμού ενδυναμώνονται μέσα σε κλίμα χαράς και ψυχαγωγίας, επανακαθορίζοντας το ρόλο και τη σύνδεση του αθλητισμού με την καθημερινή ζωή.  

Η συμμετοχή αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων και είναι δωρεάν. Για την κράτηση θέσης και την αποστολή του σχετικού υπερσύνδεσμου, επικοινωνήστε μαζί μας στο sympraxis.eudec@gmail.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s