eudec-logo

Συνοπτική περιγραφή του προγράμματος

Η δράση Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση σχεδιάστηκε από την παιδαγωγική ομάδα της Σύμπραξης υπό την αιγίδα της EUDEC Greece, υποστηρίζεται από τη EUDEC και προωθεί τη διάχυση των τεχνικών της Δημοκρατικής Εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η EUDEC (European Democratic Education Community) είναι μία Μη Κερδοσκοπική Κοινότητα που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη για την προώθηση της Δημοκρατικής Εκπαίδευσης. Διευκολύνει τη δικτύωση μεταξύ ανθρώπων και πρωτοβουλιών που ασχολούνται με την καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών στην εκπαίδευση.

Η πρόταση της Σύμπραξης εγκρίθηκε με το υπ. αριθμ. 206471 /Δ7/3-12-2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΥΠ.Π.Ε.Θ.). Η πρόταση αυτή  βασίζεται στην ισοτιμία και συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών ως προς τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, καθώς και στο δικαίωμα των μαθητών/-τριών να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο της σχολικής κοινότητας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα παρέμβασης στην σχολική αίθουσα το οποίο ολοκληρώνεται σε τρεις φάσεις. Βασίζεται στον/στην εκπαιδευτικό, ο/η οποίος/-α δρα ως διευκολυντής/-ντρια προσεγγίζοντας το μοντέλο της έρευνας-δράσης και οργανώνοντας βιωματικά τη λειτουργία μιας δημοκρατικής τάξης.

Ο/η εκπαιδευτικός πειραματίζεται και εφαρμόζει τις τεχνικές της δημοκρατικής εκπαίδευσης με τους/τιςμαθητές/-τριες του/της και τα αποτελέσματα του προγράμματος της παρέμβασης Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση κοινοποιούνται και προβάλλονται στην ευρύτερη σχολική κοινότητα.

Η Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση προτείνει:

α) τη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κουλτούρας, χωρίς να διατίθεται ειδική ώρα, εξοικειώνοντας τους/τις μαθητές /-τριες, με την ανάληψη ευθύνης και δέσμευση σε τήρηση κοινών συμφωνηθέντων.

β) τέσσερις βασικές τεχνικές (κύκλος διαλόγου, δάσκαλος σε ρόλο διευκολυντή, σύσκεψη τάξης για τη διαχείριση συγκρούσεων,συνέλευση τάξηςή/και Σχολείου,) ως παιδαγωγικά εργαλεία για την προώθηση και τη διαμόρφωση των αρχών της δημοκρατικής παιδείας, τα οποία δύναται να υλοποιηθούν όταν υπάρχει ανάγκη, αξιοποιώντας είτε την ευέλικτη ζώνη (Α’, Β’, Γ’, Δ’ τάξεις δημοτικού), τις ερευνητικές εργασίες – project είτε με αφορμή θέματα που εμπεριέχονται στα διδακτικά εγχειρίδια σχετικά για τις ανθρώπινες σχέσεις, τις αξίες, τους δημοκρατικούς θεσμούς.

γ) την υιοθέτηση τεχνικών βιωματικής και ενεργού μάθησης σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, ώστε οι μαθητές/-τριες να αποκτήσουν το βίωμα της δημοκρατικής λειτουργίας της τάξης τους.

Το πρόγραμμα που αφορά σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, επιλέγεται από εκπαιδευτικό ή ομάδα εκπαιδευτικών (όλων των ειδικοτήτων) του σχολείου, εφαρμόζεται από τους ίδιους και δεν χρειάζεται επίσκεψη ειδικού.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης αλλά και της επικοινωνίας προγραμματίζονται επιμορφωτικές ημερίδες με παρουσίαση του προγράμματος αλλά και βιωματικά εργαστήρια τον Φεβρουάριο του 2019.

Στη φόρμα συμμετοχής μπορεί να δηλώσει ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί από μία σχολική μονάδα.

Εάν ο Σύλλογος Διδασκόντων το αποφασίσει, προτείνεται και ενδείκνυεται η ένταξη των δράσεων της Σύμπραξης (σε όλες τις βαθμίδες) στις Σχολικές Δραστηριότητες (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων).

Οι εμπλεκόμενοι/ες εκπαιδευτικοί έχουν την επιλογή και τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αλληλεπιδραστικές συναντήσεις που θα διοργανώνονται σε κυλιόμενα χρονικά διαστήματα ώστε να ανταλλάσουν ανατροφοδότηση ενώ, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν μια τελική έκθεση πεπραγμένων. 

Με την ολοκλήρωση της δράσης οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρουσιάσουν, με όποια μορφή κειμένου επιθυμούν, ένα ημερολόγιο πεπραγμένων όπου θα καταγράφεται η προσωπική τους αναστοχαστική θεώρηση πάνω στις τεχνικές που εφάρμοσαν. Το υλικό των εκθέσεων που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθεί ως το επίσημο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό  για την αποτίμηση των πεπραγμένων του προγράμματος καθώς και την βελτιστοποίηση των πρακτικών που θα προταθούν την επόμενη σχολική χρονιά.

Τέλος, επισημαίνεται ότι εφόσον η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτελεί απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα σχολικά προγράμματα, δεν υπάρχει ανάγκη ενυπόγραφης άδειας από τους γονείς για τη συμμετοχή των παιδιών αλλά απλή ενημέρωση. Ειδικά για τη χρήση φωτογραφιών και κειμένων που έχουν υλοποιηθεί στη σχολική αίθουσα στο πλαίσιο προγράμματος ισχύει ό,τι για όλα τα προγράμματα.

 

Η ομάδα «Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση» (ΣΣΔΕ)

Αγγελική Κωνσταντίνου

Βάλια Λουτριανάκη

Χριστιάννα Μόσχου

Νάγια Μποέμη

Αλεξάνδρα Νάκου

Χριστίνα Νομικού

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s